VR 360 camera kopen

Om een 360 virtual-reality ondersteunbare camera te kiezen moet je rekening houden met verschillende zaken. Hieronder staan de belangrijkste uitgelegd.

Met een 360° Camera bedoelen we apparatuur die geschikt is voor het opnemen van 360° video of foto’s.

Een goed voorbeeld van een 360° foto kan je bijvoorbeeld terugvinden in Google Streetview VR en 360° video is op vele platformen terug te vinden maar om bij Google te blijven: Youtube360 is een platform wat erg snel populair aan het worden is.

360 graden video is de content die ook je in principe ook gewoon af kan spelen op een “plat scherm”, sterker nog, daar is van origine voor gemaakt.
Maar de echte 360 graden ervaring krijg je uiteraard door deze te bekijken door een Virtual Reality headset.

360 graden video wordt feitelijk opgenomen door verschillende lenzen (camera’s)  tegelijk.
Deze camera’s hebben allemaal hun eigen invalhsoek en nemen los van elkaar dus allemaal een stukje van de omgeving voor hun rekening.
Na het filmen worden deze verschillende “invalshoeken” aan elkaar gezet om 360 graden filmervaring te vormen. Dit in elkaar zetten wordt ook wel “video stitching” genoemd.
Dit Video stitchen is een zwaar proces en tot voor kort feitelijk alleen mogelijk op een desktop of zwaardere laptop waarbij gebruik gemaakt werd van speciale software.

360fly

De techniek maakt  echter snel grote sprongen en op dit moment behoort de drempel van “Video Stitchen” eigenlijk al tot het verleden.
Er zijn al diverse professionele (Jaunt Neo, Nokia Oozo) cameras verkrijgbaar waar de content min of meer kant en klaar uitrolt en ook voor consumenten zijn er inmiddels diverse camera’s te koop waarbij de content bijvoorbeeld via je smartphone ge-edit kan worden en meteen op Youtube gedeeld kan worden.

De bekendste 360° camera’s voor consumenten van dit moment zijn bijvoorbeeld de 360FLY, Bublcam en men verwacht binnen enkele maanden de Samsung Gear 360.