VR 360 camera kopen

360 Fly

Ricoh Theta

Panoview

Om een 360 virtual-reality ondersteunbare camera te kiezen moet je rekening houden met verschillende zaken. Hieronder staan de belangrijkste uitgelegd.

Met een 360° Camera bedoelen we apparatuur die geschikt is voor het opnemen van 360° video of foto’s.

Een goed voorbeeld van een 360° foto kan je bijvoorbeeld terugvinden in Google Streetview VR en 360° video is op vele platformen terug te vinden maar om bij Google te blijven: Youtube360 is een platform wat erg snel populair aan het worden is.

360 graden video is de content die ook je in principe ook gewoon af kan spelen op een “plat scherm”, sterker nog, daar is van origine voor gemaakt.
Maar de echte 360 graden ervaring krijg je uiteraard door deze te bekijken door een Virtual Reality headset.

360 graden video wordt feitelijk opgenomen door verschillende lenzen (camera’s)  tegelijk.
Deze camera’s hebben allemaal hun eigen invalhsoek en nemen los van elkaar dus allemaal een stukje van de omgeving voor hun rekening.
Na het filmen worden deze verschillende “invalshoeken” aan elkaar gezet om 360 graden filmervaring te vormen. Dit in elkaar zetten wordt ook wel “video stitching” genoemd.
Dit Video stitchen is een zwaar proces en tot voor kort feitelijk alleen mogelijk op een desktop of zwaardere laptop waarbij gebruik gemaakt werd van speciale software.

360fly

De techniek maakt  echter snel grote sprongen en op dit moment behoort de drempel van “Video Stitchen” eigenlijk al tot het verleden.
Er zijn al diverse professionele (Jaunt Neo, Nokia Oozo) cameras verkrijgbaar waar de content min of meer kant en klaar uitrolt en ook voor consumenten zijn er inmiddels diverse camera’s te koop waarbij de content bijvoorbeeld via je smartphone ge-edit kan worden en meteen op Youtube gedeeld kan worden.

De bekendste 360° camera’s voor consumenten van dit moment zijn bijvoorbeeld de 360FLY, Bublcam en men verwacht binnen enkele maanden de Samsung Gear 360.

In het verleden kon je bij VRMotion ook VR bril bekijken en kopen. In de loop der jaren hebben wij veel expertise opgebouwd in de wondere wereld van virtual-reality. Nu houden we ons hoofdzakelijk bezig met het adviseren en informeren op gebied van virtuele werkelijkheid en augmented reality. Dit strijkt verder dan alleen VR, maar ook naar de oplossingen, ontwikkelingen en innovaties op dit gebied. Interesse om een bepaald onderwerp meer uitgediept te krijgen? Stuur ons dan gerust een mail.

De VR HMD of voluit Virtual Reality Head Mounted Display is een aanduiding voor de VR brillen die aangestuurd worden door een extern stuk hardware (PC en ook laptop), dit in tegenstelling tot de mobiele VR brillen. De beste voorbeelden van dit type VR bril zijn de Oculus Rift, HTC VIVE en Playstation VR. Deze brillen werken min of meer allemaal volgens hetzelfde principe, de brillen zijn:

  • Voorzien van ingebouwde displays (1 voor ieder oog) hiermee onderscheid deze bril zich van de Mobiele VR bril waarbij het display van je Smartphone gebruikt wordt om het beeld aan je te tonen.
  • Voorzien van de nodige sensoren zoals Gyroscoop, accelerometer , magnetometer.
  • Deze sensoren worden gebruikt om bijvoorbeeld de Headtracking-functionaliteit die Virtual Reality brillen kennen mee te ondersteunen. Er zijn zelfs al VR brillen (bijvoorbeeld de Fove) die niet alleen je de beweging van je hoofd volgen en doorgeven in de Virtuele wereld maar ook de stand van je pupillen (Eye Tracking).

Waar kan ik het beste een VR bril kopen?

VR brillen zijn steeds meer te koop. Het verschilt wel erg naar wat voor aanbod je zoekt. Veel webshops hebben vooral een kleine selectie aan VR headsets. Dit is echt voor de instappers die met VR willen kennismaken, zoals de VR box of simpele modellen van de VR Shinecon. Wanneer je meer wilt vergelijken voordat je gaat kopen kan je bijvoorbeeld bij de grote partijen als Bol.com, Coolblue en Mediamarkt terecht. Ook zijn er middelgrote webshops zoals VirtualStore die VR producten verkopen. De kleinere shops zijn vaak iets specialistischer, terwijl de grotere sites nog weleens kortingsacties hebben.

Welke virtual-reality bril kiezen?

Deze vraag krijgen we vaak. Door alle mogelijkheden en functionaliteiten met VR en het uitgedijde aanbod aan merken en type brillen is het moeilijk om ‘die ene’ te vinden die voor jou het beste is. Zaken waar je als consument rekening mee moet houden zijn:

  • De prijs
  • De video en geluidskwaliteit
  • Waar wil je het voor gebruiken?
  • Het comfort van de bril
  • Het design en stijl (het oog wil ook wat)
  • Type bril (smartphone, standalone, of PC/console afhankelijk)
  • Welke accessoires zijn er nodig of wil je zelf

Wanneer je beperkt budget hebt, omdat je eerst eens wil kennismaken of wellicht omdat het een kado is, dan kom je al gauw terecht in de mobiele vr brillen. Dit zijn in feite VR kokers of behuizingen waar de smartphone in geplaatst kan worden. De kwaliteit is dan dus afhankelijk van je telefoontoestel.

Stel dat je wat meer bereid bent om te betalen, kan je wat meer naar de high-end varianten kijken zoals HTC Vive, de Oculus collectie (zoals de recente Oculus Quest) of Sony. Er gaan ook geruchten dat Apple een VR/AR bril aan het ontwikkelen is. De prijs ligt een stuk hoger, maar dan heb je wel ook wat. Nog steeds geldt dat ook tussen de high-end oplossingen veel verschil in kwaliteit zit. De standalone types zijn qua prestaties toch wat minder dan de console en PC aansluitbare modellen. Er zit immers gewoon meer (grafisch) vermogen in een pc dan in de ingebouwde computer van een actieve standalone vr set. Tegelijkertijd heeft een console of pc soort vr bril het nadeel dat je met snoeren te maken hebt waardoor het vrije gevoel wat wordt ingeperkt.

Wat is nog meer belangrijk bij een VR headset?

Niet alleen de primaire zaken van de bril zelf zijn belangrijk, ook de randzaken moeten mee worden genomen in de overweging. Hoe makkelijk is het toestel op te bergen bijvoorbeeld. Is deze makkelijk op reis mee te nemen? Kan de bril worden opgevouwen? Voor het opbergen zijn ook VR opbergcases of koffers te koop. Vergelijkbaar met een smartphone case of laptop tas is op deze manier de VR headset te beschermen tegen schade.

Naast bescherming is besturing eigenlijk nog veel belangrijker. Wat voor controller wil je? Er zijn enkelhandige en dubbelhandige controllers. Wil je er 1 of voor beide handen 1 (zoals bij de Oculus)? Ook alternatieve accessoires als hygiëne doekjes of dingen als vr gloves en vr guns behoren tot de mogelijkheden.

Al met al is er veel mogelijk. Voor een degelijk aanbod VR brillen is hier meer te bekijken. Een alternatief is hier voor verschillende producten.